"Tudjátok, volt idő, amikor az emberek életét a szeretet irányította. Egy darabig ez elégnek bizonyult. Aztán az emberiség elkanászodott, akkor segítségül megkapta a parancsolatokat. Amikor már ez sem segített, akkor jött a törvény, vele a jog. Itt tartunk. Sokszor elgondolom, tanácsos volna visszafordulni."
(Hamvas Béla: Anthologia Humana)

***

2008. október 25., szombat

Élj gazdag, és tartalmas életet!


Megszabadulni a sürgősségérzéstől...


Erre van szükségünk ahhoz, hogy élményekben gazdag, és tartalmas életet élhessünk. Az emberek nagy része úgy véli, hogy számára a fő problémát az "időhiány" okozza, miközben az igazság az, hogy minden azon múlik, hogyan állítjuk fel a dolgok fontossági sorrendjét a döntéseink meghozatala alkalmával. Megengedjük-e, hogy a sürgős teendőink háttérbe szorítsák a fontosakat?
Naponta számos határidőt vagyunk kénytelenek betartani, és jónéhány olyan "tüzet" kell eloltanunk, amelyek nem a mi hibánkból keletkeztek. Szinte soha sincs vége azoknak a sürgős ügyeknek, amelyek mindig elrabolják a figyelmünket, az időnket és az energiánkat.
Ritkán szoktuk észrevenni azt, hogy a valóban fontos dolgok soha sem követelik ki maguknak ilyen módon a megkülönböztető figyelmet. Ennek a következménye pedig az, hogy az ilyeneket általában hátra szoktuk sorolni az elvégzendő feladataink listáján.
A szeretteink megértően tudomásul veszik azt, ha teljesen lefoglal bennünket a vállalkozásunkkal kapcsolatos sürgős ügyek intézése. Csupán számunkra lesz majd nehéz felfogni sok évvel később, hogy ők miért annyira elfoglaltak, amikor végre már nekünk is lenne időnk velük foglalkozni...
Az életünk valamennyi területén számtalan dolog van, melyek a mi döntésünkre várnak. De ezek rendszerint nem szoktak rimánkodni nekünk, hogy foglalkozzunk velük. A helyi ismeretterjesztő tanfolyamoktól és előadásoktól sem kapunk emlékezető telefonhívásokat csupán azért, hogy gyarapítsuk a tudásunkat és fejlesszük a készségeinket.
Bizonyára te sem kapsz naponta e-mailben felszólítást a fitnesz klubodtól, hogy látogass el hozzájuk és végezd el a szokásos 30 perces testedzésedet. A fürdőszobamérlegünk sem fog állandóan bennünket arra figyelmeztetni, hogy ajánlatos lenne 10 kg-ot leadnunk a testsúlyunkból. A közeli élelmiszerbolt pénztárosa sem fog ránk szólni, hogy a kosarunkból tegyük vissza a polcra a kiválasztott silány minőségű élelmiszereket, és a gyorsétterem kiszolgálója sem fogja megtagadni a kiszolgálásunkat, ha dupla sajtburgert kérünk tőle nagy adag sült krumplival, mert aggódik a magas koleszterinszintünk miatt.
Ugyancsak nem fogunk bírósági idézést kapni sem a hegyektől, sem a tópartoktól, abból a célból, hogy keressük fel őket és relaxáljunk náluk egy kicsit. Viszont, hetente számtalan e-mailt és sürgős telefonhívást kapunk, melyek szigorú határidőket szabnak meg nekünk.
Láthatod, hogy mennyire könnyű a mai világban elhanyagolni a fontosat, és engedni a sürgős dolgok követelődzéseinek. Napjaink egyik nélkülözhetetlen képessége nem csak abban rejlik, hogy a teendőink e két csoportját jól meg tudjuk egymástól különböztetni, hanem a számukra megfelelő időtartam odaítélésében is érdemes jeleskednünk.
Holnaptól kezdve azt javaslom, hogy a nap folyamán, majd pedig ezt követően minden nap, egy pillanatra szakítsd meg a teendőidet és tedd fel magadnak a következő kérdést: "Azt, amit most éppen csinálok, tényleg érdemes megtennem az egészségi állapotom, a jó közérzetem megőrzése, az életküldetésem megvalósítása, és a szeretteim érdekében?"
Az erre adott válaszod örökre meg fog szabadítani a sürgősség érzetének zsarnokságától!
KÉSZÍTETTE: Denis WAITLEY hírlevele alapján KAJÁRIK Béla
"A Föld neked forog. Az óceánok Neked áradnak és apadnak. A madarak Neked énekelnek. Minden gyönyörűség, amit látsz, minden csoda, amit tapasztalsz, Érted, Neked van. Nézz körül. Ebből az egészből semmi sem létezne, ha Te nem lennél. Mindegy, hogy eddig mit gondoltál magadról, most már tudod, Ki Is Vagy Valójában. Te vagy az univerzum ura. A királyság örököse. Az Élet tökéletessége. És most már ismered a Titkot. Légy boldog!"
/R. W. Emerson/
A Titkos Fegyver, amivel legalább 300%-os látogatottságnövekedést érsz el